En presentation av skolan

Nyheter från Henåns Skola

Information om skolan

Vill du ser hur vår skola ser ut?

Personal

Bespisningspersonalen

Vaktmästarnas arbete på skolan

Våra lokalvårdare

Fritidsgården Huset


Arbetslag förskolan till år 3
Arbetslag förskolan till år 3
Arbetslag förskolan till år 3


Arbetslag år 4 till 6
Arbetslag år 4 till 6


Arbetslag år 7 till 9
Arbetslag år 7 till 9



Övrig undervisande personal

Matsedel Henåns Skola

Internationell verksamhet

Användbara länkar


Vårt arbete med solidaritet och internationell förståelse

Vi som arbetar på Henåns skola har under många år aktivt verkat för att sprida kunskap om Förintelsen. Inte minst genom att i femton års tid bjuda in Ferenc Göndör, en av de överlevande från Auschwitz, för att låta honom berätta för eleverna i åk 9 om sitt levnadsöde.

För två år sedan gick vi ett steg längre genom att med 20 elever, några föräldrar och två lärare åka till Auschwitz, för att på ort och ställe se, känna och uppleva det ohyggliga som hände under andra världskriget. Idén till resan uppkom under lektioner i tyska, då man läste om och såg på filmer som handlade om judeutrotningen under kriget. I samband därmed uppstod diskussion och en önskan om att få besöka Auschwitz. I tider med rasism och nynazism ansåg vi på skolan att det var en angelägen studieresa för att upplysa om och klargöra vad som verkligen hände. Genom kunskap och debatt hoppas vi kunna motverka att något liknande inträffar igen. Förintelsen måste vara en ständigt ringande varnings-klocka om vad kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människovärde vid liv. Förra året upprepade vi resan och då med 24 elever, föräldrar och två lärare.

Resorna har utan tvekan blivit en stor framgång för skolan. Alla deltagare, elever och vuxna, har varit mycket tagna av vad vi fått uppleva och förstämningen har varit stor. Ingen hade nog i förväg kunnat inse vidden av det mänskliga lidande och förnedring som Auschwitz vittnar om. Vi är helt övertygade om att resorna och upplevelserna kommer att stanna kvar i minnet resten av livet.

Den 12 - 17 maj 2000 genomförde vi en ny resa till Auschwitz för inte mindre än 40 elever, några föräldrar och tre lärare. Liksom tidigare år har vi rönt stor uppskattning från företag på Orust och tillsammans med bidrag från Stiftelsen Folke Bernadottes Minnesfond har vi fått in inte mindre än 76.000 kronor till vår resa. Reseberättelse



Läs gärna också om det franska utbytet våren -99!